speaker-info

Katarzyna Fizia

Tradycyjna Medycyna Chińska

Z czasem odkryłam leczniczą moc kulinarnych ziół po czym całkowicie zatonęłam w energii gotowania wg 5 elementów oraz dostosowywania potraw, metod ich gotowania i doprawiania do stanu energetycznego organizmu. Obserwując naturę, ziemię i pory roku oraz zmiany jakie w nich zachodzą, a także swoje własne ciało i umysł odkrywam wciąż nie poznaną jeszcze do końca olbrzymią wiedzę dotyczącą pokarmu i jego energii.
W swojej pracy łączę dietetykę zachodnią z dietetyką TCM diagnozując pacjentów za pomocą wywiadu, oględzin ciała oraz diagnozy z języka i pulsu. Pacjenci, których spotykam na swojej drodze, ciężko chorzy jak i zupełnie zdrowi korzystają z konsultacji chcąc przywrócić równowagę w swoim ciele oraz umyśle. To piękne uczucie kiedy mogę pomóc osobom z wieloletnimi problemami zdrowotnymi wprowadzając do ich diety oraz życia nową, bardzo pozytywną energię.
Korzystam z technik tradycyjnej medycyny chińskiej, dietetyki zachodniej oraz z nowoczesnego diet coachingu i elementów psychodietetyki. Wykonuję starochiński masaż Gua Sha poruszający zastoje i przyspieszający proces leczenia, energetyczną technikę leczniczą Ping Shen oraz Ba Zi. Do diety wprowadzam zioła kulinarne wzmacniające terapię żywieniową oraz w razie potrzeby indywidualne receptury i akupunkturę.
Obecnie kończę doktorat na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach, prowadzę liczne warsztaty na terenie całej Polski oraz gabinet w Krakowie, Katowicach, Wrocławiu i Warszawie. Terapią żywieniową oraz TCM zajmuję się już od ponad 6 lat wciąż poszerzając swoją wiedzę w Instytucie Tradycyjnej Medycyny Chińskiej w Krakowie. W 2017 r. planuję odbyć staż kliniczny w Chinach i Izraelu. Prywatnie weganka, zakochana w gotowaniu, podróżach, sztuce performatywnej oraz rozwoju na poziomie energii ciała i ducha.

Moje zajęcia